Monday, February 21, 2011

Rindu!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum…

Nampaknya beberapa hari ni cuaca agak redup dan kadang-kadang hujan.. time macam ni laa waktu paling sesuai untuk aku menulis entri baru.. Yelah,idea berlumba-lumba masuk dalam kepala otak aku ni.. sampai aku sendiri tdak tahu mana 1 nak aku tulis.. hehehe.. ^_^
Okay hari ni aku nak berceritakan tentang satu emosi yang sememangnya terdapat dalam diri manusia normal.. Rindu, adalah satu emosi yang terjadi akibat timbulnya ingatan terhadap sesuatu. Kalau bercerita pasal rindu kebanyakan dari kita mengaitkan kepada perasaan terhadap yang tersayang namun sebenarnya perasaan rindu ini lebih dari itu.
Rindu selain kepada manusia boleh juga dikaitkan dengan rindu pada kenangan lalu, tempat, barang kesayangan dan sebagainya.. Kebiasaannya perasaan rindu akan datang apabila sesuatu itu hilang untuk jangkawaktu yang lama tapi ada juga insan-insan yang dalam era percintaan yang merindu walaupun beberapa saat berpisah.. huhuhuhu.. Adakah kamu semua seperti itu??..
Perasaan rindu memberikan impak positif jika individu tersebut menjadikan perasaan rindu sebagai satu cabaran.. Sebagai contoh jika seseorang itu rindu kepada kampung halaman, beliau akan cuba sedaya upaya untuk pulang ke kampung halaman.. Walaubagaimanapun perasaan rindu yang tidak terkawal mampu menyebabkan individu terbabit tidak mampu melaksanakan sesuatu tugas dengan baik..
Aku yakin kamu semua biasa mengalami perasaan rindu terutamanya apabila kamu bersendirian.. Bagi mengelakkan perasaan rindu, aku mendapat beberapa tips ini :-
a) Jangan terlalu kerap menghubungi individu yang dirindui.. Ini bagi mengurangkan tahap sayang terhadap individu terbabit..
b) Sentiasa menyibukkan diri dengan aktiviti luar.. Dengan melakukan aktiviti luar sedikit sebanyak kerinduaan terhadap seseorang itu dapat dikurangkan..
c) Terdapat juga kes-kes mereka yang merindui orang yang telah pergi meninggalkan diri.. Kita seeloknya patut lebih realistik dengan kehidupan.. Cuba-cubalah mencari rakan-rakan yang baru bagi menggantikan yang telah pergi..
d) Bagi mereka yang belajar di luar negara sudah semestinya rindu pada kampung halaman menjadi sesuatu yang tidak dapat dielakkan.. Banyak-banyakkan berjalan dan melihat dunia ciptaan ALlah yang luas ini.
e) Mencari hobi yang mampu mengisi kekosongan perasaan rindu.. Kamu boleh mencuba banyak hobi seperti melukis, menulis, dan sebagainya..
Harap-harap kita sama-sama mendapat dari apa yang ditulis.. Sekian, salam rindu.. He he hehe.. Terjiwang plak hari ni.. ^_^
                                          
                                        

No comments:

Post a Comment